U Dvorani Krešimira Ćosića se ovih dana radi na hvalevrijednom projektu, a riječ je o ideji osnivanja muzeja zadarske košarke, po uzoru na  velike klubove koji svoju povijest i tradiciju čuvaju na ovakav način. A kad govorimo o povijesti i tradiciji  KK Zadar ne zaostaje za evropskim i svjetskim velikanima, dovoljno je samo spomenuti imena  velikana i reprezentativaca koji su poniknuli u zadarskom klubu: Krešimira Ćosića, Giuseppea Giergie, Arijana Komazeca, Stojka Vrankovića, Branka Skroče i ostalih.

            Upravo zbog te tradicije, a sve da bi se ona sačuvala i prenijela mlađim generacijama, došlo se na ideju osnivanja muzeja zadarske košarke. Ideja je prepoznata i podržana od strane uprave ŠC Višnjik na čelu s direktorom Denisom Karlovićem, te se prostor Press centra u Dvorani Krešimira Ćosića planira urediti kako u prostor gdje će povijest zadarske košarke živjeti zauvijek.

            Ideju osnivanja muzeja, uz ŠC Višnjik podržava i KK Zadar, Športska zajednica Grada Zadra, sportski novinari, bivši igrači i veterani KK Zadra te mnogobrojni navijači i prijatelji košarke, a za pomoć se inicijator projekta, Krešimir Butić, obratio i osoblju Narodnog muzeja Zadar. 

            Sama zamisao osnivanja ovakvog mjesta, gdje bi bila čuvana povijest zadarske košarke, postoji već duže vrijeme, ali se u realizaciju ideje krenulo sada, kada za to postoji infrastruktura i prostor koji omogućava Press centar. Što se tiče interesa navijača i ljubitelja košarke, njih nikad nije niti nedostajalo. To nam potvrđuje i interes stranih gostiju koji su se raspitivali o postojanju jednog ovakvog prostora za vrijeme odigravanja   međunarodnog košarkaškog turnira „ Zadar Basketball Tournament“ u rujnu prošle godine.

            Da je ovo pravi trenutak za pokretanje muzeja zadarske košarke jest    i činjenica da se ove godine  obilježava 85 godina igranja košarke u Hrvatskoj, a KK Zadar u toj povijesti zasigurno ima važan značaj i utjecaj.

Ukoliko se ova ideja muzeja zadarske košarke do kraja provede i na koncu realizira, biti će to korak više i nova dimenzija za ŠC Višnjik, KK Zadar i grad Zadar, te za sve navijače i ljubitelje košarke u Zadru.
Back to Top