KK Zadar

Dana 6. srpnja 1945. osnovano je fiskulturno društvo Zadar i košarka je bila jedna od sekcija. Osnovali su ju Tullio Rochlitzer, Berto Nadoveza (stric Pere Nadoveze) i Enzo Sovitti.[1] Već u kolovozu iste godine Zadar sudjeluje na fiskulturnom natjecanju u Zagrebu i osvaja drugo mjesto u muškoj i ženskoj konkurenciji. Na tom neslužbenom prvenstvu Hrvatske prva je bila Rijeka, a Zadar je bio drugi. Igrali su: Berto Nadoveza, Tullio Rochlitzer, Teo Bernardi, Ermano Vazzoler, Ante Zeraušek, Gojko Mirković, Enzo Sovitti, Gianni Lazzari i Norino Scirocchini.[1]A u rujnu je održan turnir u Zadru u kojem su sudjelovale četiri gradske ekipe: Arbanasi, Valdeghisi, Voštarnica i Zadar. Tu je prvi put igrano i doigravanje, prvoplasirana i drugoplasirana momčad igrale su za prvo mjesto. To se u Europi uvelo tek 40 godina kasnije.

Više o KK Zadar ......

OK Zadar

Organizirani početak igranja odbojke u Zadru, kako je istražio, otkrio i objavio Drago Marić, publicist, bio je u godini 1939. kad su se igrale utakmice u kojima su nastupale odbojkašice. Poslije Drugoga svjetskoga rata za odbojku i košarku u Fiskulturnom društvu Zadar bio je zadužen Ante Relja. Već u tom vremenu Zadar je na razini Hrvatske bio relativno visoko jer su muškarci u Zagrebu bili drugi, iza Zagreba.
Viktor Pavin najzaslužniji je za stvaranje jezgre iz koje će se godine 1970. početi razvijati klub, OK Zadar. Igrale su djevojke, a službena registracija došla je godine 1971. Prvi je predsjednik bio Šime Ljubičić.
Godine 1985. Zadar je seniorski prvak Hrvatske, naraštaj u kojemu su igrali Marelić, Kresoja, Novaković, Zupčić, Anić... a trener bio Zoran Pervan. Godine 1989. Nenad Marelić postao je prvi profesionalni odbojkaški trener. U danima trajanja Domovinskoga rata klub je, razumljivo, djelovao relativno malo, ali se nije ugasio. Desetak godina muški sastav nije bio aktivan, ali je godine 1999. obnovljen , zahvaljujući trenerici Snježani Jurinić , koja je pokrenula cijeli muški pogon.

U današnjem vremenu OK Zadar ima muški sastav, žensku ekipu, brojni pomladak, odbojkašku školu, te niz stručnjaka (Robert Kresoja, Darko Kilijan) koji sustavnim radom stvaraju nove odbojkaške naraštaje. 

Kontakt: tel: 213 - 809,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

BK Iader

Badminton klub Iader osnovan je 2009. godine, a u ŠC Višnjik mu je baza od 2010. godine. Danas klub broji oko tridesetak članova u kategoriji rekreativaca, te isti broj djece u školi badmintona. Klub se redovito svake godine natječe na regionalnim natjecanjima i redovito nastupa u Dalmatinskoj ligi čiji gradovi domaćini su Dubrovnik, Makarska, Split i Zadar.

Osim navedene Dalmatinske lige BK Iader pokrenuo je i inicijativu i bio domaćin Božićnog turnira u badmintonu koji se održava u ŠC Višnjik.

Treninzi se održavaju tri puta tjedno, u srijedu, petak i nedjelju. Trener kluba je gospodin Božo Surać. 

Kontakt: mob: 091 537 9535,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

ŠŠK Zadar

Športska škola košarke Zadar jedna je od najstarijih škola takve vrste u Hrvatskoj, a primarno se bavi sportskom obukom djece u dobi od 5 do 14 godina. Program po kojem radi verificiran je od strane Ministarstva prosvjete i sporta. 
Trenutno Školu pohađa oko 250 dječaka i djevojčica podijeljenih u osam grupa ovisno o dobi, a treba napomenuti kako prilikom upisa ne postoje nikakvi selekcijski kriteriji, s obzirom da je masovnost i što veća baza naš primaran cilj. 

Djeca treniraju od tri do šest treninga tjedno, a svi treninzi se odvijaju u ŠC Višnjik. Uz održavanje redovnih treninga, natjecateljske grupe Škole u skladu sa financijskim mogućnostima nastupaju na turnirima i natjecanjima
za različite dobne uzraste u Hrvatskoj i inozemstvu. Sa djecom trenutno radi sedam trenera. 

Kontakt: Alen Zdrilić, mob: 091 380 3381,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

KK Voštarnica

KK Voštarnica se prvi put spominje u kolovozu 1945. godine u Zagrebu kada su na Prvom fiskulturnom sletu Hrvatske predstavljali grad Zadar zajedno sa muškom i ženskom ekipom KK Zadar, te ekipom Valdeghisa. 
KK Voštarnica registrirana je 1977. godine kada su nastupali u ondašnjoj Dalmatinskoj ligi, što je vodstvo kluba i navelo da osnuje mlađe uzraste čime se u klub upisao veliki broj djece. U osamdesetim godinama Voštarnica je dobila priznanje za svoj kvalitetan rad kada je u kadetsku ekipu KK Zadar iz redova Voštarnice trener Zadra dr. Slavko Trninić pozvao petoricu igrača da igraju za KK Zadar na kadetskom prvenstvu Jugoslavije koje su i osvojili u sezoni 1983./84. 

Početkom rata u Hrvatskoj klub na kratko mijenja ime u KK Adriatic, ali se nakon nekoliko sezona gasi da bi se pod starim imenom KK Voštarnica Zadar opet reaktivirao 2003. godine. Klub je tih godina pod vodstvom trenera Rajka Vidakovića redovno bio u vrhu A2 lige, te je uspješno nastupao u natjecanjima Kupa Krešimira Ćosića. 

Uprava kluba je 2010. godine odlučila ukinuti seniorsku momčad te se klub bazirao samo na rad sa najmlađim uzrastima sa kojima i dalje bilježi odlične rezultate pod vodstvom trenera Darka Frakina. 

Kontakt: Darko Frakin, mob: 091 725 5823, Tomislav Klarica, mob: 091 326 1766, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

KK Sonik Puntamika

KK Sonik Puntamika 

Kontakt: mob: 092 271 8512, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , Jure Ružić, voditelj škole košarke, mob: 098 982 2844

KK ABC

ABC je prva škola košarke osnovana u Zadru 2. listopada 1996. godine sa ciljem, što i sam njezin naziv govori, djeci davati temelje i osnove košarkaške igre. Proteklih godina pod vodstvom Željka Pribanovića Gage ABC škola košarke izrasla je u jednu od najboljih škola te vrste u Hrvatskoj. Već nakon 6 mjeseci rada, 2. travnja 1997 škola košarke ABC organizirala je prvi turnir u čast Krešimiru Ćosiću koji se otada tradicionalno održava svake godine. U veljači 1998. godine osnovan je košarkaški klub ABC koji svake godine bilježi zapažene rezultate. 

Škola košarke ABC daje djeci temelje košarkaške igre, a naše utakmice i turnire diljem zemlje i inozemstva prate renomirani stručnjaci i skauti. Osnovni zadatak škole je animacija djece, pravilan i sportski razvoj, stvaranje natjecateljskog duha i karaktera sportaša, edukacija o ponašanju na sportskom terenu i izvan njega. Želja nam je da osim budućih košarkaških aseva izgradimo i osobe koje će biti primjer ostalim generacijama. 

Kontakt: mob: 091 326 3535,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

KRG Sirena

Klub ritmičke gimnastike Sirena

Kontakt: mob: 091 285 9533,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

AŠK Zadar

Atletski športski klub Zadar

Kontakt: Helena Vulić, tajnica mob: 099 234 5122, 301 - 691,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Zadarska plesna udruga Tornadele

Zadarska plesna udruga Tornadele

Kontakt: mob: 091 356 9772,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

VK Zadar 1952

Vaterpolski klub Zadar 1952

Kontakt: mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

PK Zadar

Plivački klub Zadar osnovan je 1950. godine pod imenom Jedinstvo. Klub je tada okupljao plivače, vaterpoliste i skakače u vodu, a u samim početcima djelovao je na improviziranom plivalištu ispred upravne zgrade Elektre i na "bazenu" u uvali Madrač. Novo plivalište na kojemu klub i danas djeluje otvoreno je 1954., a te je godine Jedinstvu dodijeljena organizacija PH u plivanju za klubove B programa (klubovi koji nisu imali zatvoreni bazen). Već u samim početcima rada, zahvaljujući velikom entuzijazmu članova kluba i unatoč lošim uvjetima rada, zabilježeni su značajniji rezultati. 4. rujna 1973. godine organiziran je prvi Mali maraton Preko - Zadar, a klub do danas redovito organizira ovaj najstariji plivački maraton. 

Godine 1987. Jedinstvo se razdvojilo na tri kluba: plivački, vaterpolo i skokove u vodu, a znatan doprinos tome dale su promjene u načinu rada i organiziranju natjecanja. Stvaranjem samostalne Hrvatske države klub odbacuje ime Jedinstvo i konačno uzima ime Zadar pod kojim djeluje i danas. Prije otvaranja zatvorenog plivališta Višnjik, tijekom ljetnih mjeseci klub je djelovao na bazenu Kolovare, dok je rad u preostalom dijelu godine uglavnom bio improviziran na neadekvatnom bazenu hotela Pinija, te suhim treninzima i odlascima na treninge u Šibenik.

U svibnju 2009. godine počelo je s radom Zatvoreno plivalište Višnjik, te klub okreće nove stranice plivanja u Zadru. 

Kontakt: Anja Biloglav, tajnica mob: 099 083 8521, Josipa Nekić, prof. mob: 098 137 4604 i mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PK Jadera

Plivački klub Jadera Zadar osnovan je u travnju 2007. godine na inicijativu nekolicine dugogodišnjih djelatnika u plivačkom sportu, a u cilju promidžbe i popularizacije tog sporta te kreiranjem zdrave konkurencije kako bi doprinijeli ukupnom razvoju plivačkog sporta u Zadru. U klubu postoje grupe za sve uzraste, od neplivača, plivača početnika (škola plivanja), rekreativaca i natjecatelja u svim dobnim skupinama. U grupama su uključene i osobe s poteškoćama u razvoju te se kroz treninge razvija i socijalizacija, dok se sa nekim članovima radi i individualno. Sa svim grupama radi stručno osoblje, a treneri u klubu su Vitomir Burčul, prof. (trener i predsjednik kluba), Marijan Čulina, prof. (glavni trener), Ante Džaja, prof., Edgar Nimac i Danijel Torbarina, prof. 
Broj članova se kreće od oko 190 do 250 članova (ovisno o mjesecu, kako dolaze topliji dani broj opada jer neki članovi naprave pauzu do rujna). Većinu naših članova čine mlađa djeca u dobi od 5 do 10 godina, sljedeća velika skupina je od 11 do 14 godina, dok je onih starijih od 15 godina najmanje. 
Trenutno imamo 76 aktivnih natjecatelja koji su registrirani u Hrvatskom plivačkom savezu, od toga 56 članova svakodnevno pohađa treninge, dok ostali treniraju tri puta tjedno. Naši članovi redovito nastupaju na natjecanjima svih nivoa od županijskuh natjecanja, međužupanijskih liga, regionalnih i državnih prvenstava te na međunarodnim mitinzima, a već tri godine imamo i predstavnika u mladoj reprezentaciji hrvatske. 

Kontakt: mob: 092 351 1115,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

KSV Zadar

Klub skokova u vodu Zadar

Kontakt: mob: 098 287 033, 099 813 4431,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 

ŠKSV Arno

Športski klub za skokove u vodu Arno

Kontakt: Arno Longin, mob: 098 171 3097

 

KRD 2 DIVE

Klub za ronjenje na dah "2DIVE" okuplja zaljubljenike u ronjenje na dah, podvodni ribolov te scuba ronjenje od 2008. godine, te je jedini klub ovakve vrste u Zadarskoj županiji. Klub se u kratko vrijeme nametnuo kao vodeći klub za edukaciju ronioca na dah te su natjecatelji kluba ostvarili zapažene rezultate na svim važnijim natjecanjima. 

Članstva u klubu: 

Tip A - godišnja članarina 400 kn, dva treninga na bazenu tjedno od 1. listopada do 15. lipnja, treninzi na moru, pravo sudjelovanja na ekološkim akcijama i drugim aktivnostima kluba, scuba klupska ronjenja, ostvarivanje klupskog popusta pri kupnji ronilačke opreme. 

Tip B - godišnja članarina 200 kn, pravo sudjelovanja na ekološkim akcijama i drugim aktivnostima kluba, scuba klupska ronjenja, ostvarivanje klupskog popusta pri kupnji ronilačke opreme. 

Kontakt: mob: 091 500 0419

RK Sveti Roko

Ronilački klub Sveti Roko osnovan je 2010. godine u Bibinjama od strane desetak zaljubljenika u morske dubine s namjerom popularizacije ronjenja i očuvanja podmorja. Od svog osnutka pa do danas klub je organizirao i sudjelovao na sedamdesetak ekoloških akcija čišćenja podmorja koje su održavane uz prigodne izložbe podmorske fotografije, izložbe malakologije, razna stručna predavanja i probne zarone za sve zainteresirane. Klub je održao 15 ak izložbi podmorske fotografije diljem županije, a također je organizirao i nekoliko izložbi pod morem. 

U periodu od svog osnutka, RK Sveti Roko održao je preko 250 raznih tečajeva ronjenja svih kategorija i specijalnosti, a članovi kluba redovito sudjeluju u podmorskim istraživanjima Arheološkog muzeja u Zadru i Sveučilišta u Zadru, te na istraživanjima u sklopu Nature 2000. 

U klubu stalno djeluje oko 50 članova svih dobi i uzrasta, te imamo podjednak broj ženskih i muških članova svih profesija. 

Kontakt: mob: 099 264 9330.

KDP Donat

Ideja o osnivanju kluba daljinskog plivanja Donat javila se od strane nekoliko entuzijasta i zaljubljenika u daljinsko plivanje na povratku sa plivačkog maratona u Poreču u rujnu 2004. godine. 

Dana 25. studenog 2004. godine u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je osnivačka sjednica skupštine kluba. 

Kontakt: tel: 023 213 897, mob: 091 540 6212,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 


PKOI Frogo

Plivački klub osoba s invaliditetom Frogo osnovan je 2015. godine, a cilj kluba je poticanje plivačkog sporta osoba s invaliditetom i razvijanje odgojnih, moralnih i sportskih vrijednosti kod svojih članova. PK OI Frogo okuplja tim ljudi koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom s poteškoćama na području hidroterapije, kineziterapije, fizikalne i radne terapije, te terapijskog penjanja. U klubu radi školovan i stručan kadar na području fizikalne terapije, plivanja te instruktora po Halliwick konceptu. 

Surađujemo s Hrvatskim plivačkim savezom osoba s invaliditetom koji predvodi naša paraolimpijka Ana Sršen, te s njima provodimo Halliwick školu plivanja na području grada Zadra. Cilj nam je omogućiti što bolju kvalitetu života kroz rad, učenje i druženje. 
Misija PK OI Frogo je pružiti djeci svih sposobnosti cijeloživotnu sigurnost kretanja u vodi, kao i sigurnost snalaženja u prostoru. 

Kontakt: mob: 095 359 7055,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

TK TNT

Triatlon klub TNT osnovan je 15. prosinca 2015. godine u Zadru, a na osnivačkoj skupštini je bilo 15 osnivača: Filip Baraka, Ivan Brkić, Daniel Filić, Nikola Hrvatin, Emilijo Krstić, Matej Kulaš, Slavko Kulaš, Iva Perinić, Siniša Pezelj, Ingrid Pilipović, Patrik Pilipović, Renato Pilipović, Zvonko Škorić, Tomislav Travica i Karlo Vukić. Za prvog predsjednika je izabran Siniša Pezelj. 
Pod vodstvom trenera Daniela Filića klub organizira plivanja, biciklizma i trčanja u osam termina tjedno. Klub trenutno broji 40 ak članova (najmlađa članica ima 6, a najstariji član 66 godina) koji slobodno biraju disciplinu po svom afinitetu ili kombinaciju više disciplina.

U sezoni 2016. klub ima dvoje licenciranih triatlon trenera, četvero licenciranih sudaca i 15 licenciranih triatlonaca natjecatelja. Članovi TK TNT imaju iza sebe uspješne nastupe na brojnim triatlon, duatlon (trčanje+bicikla) i aquatlon (plivanje+trčanje) natjecanjima, kao i na atletskim, biciklističkim i plivačkim utrkama, te u svojim redovima imaju državne prvake i viceprvake u raznim disciplinamai kategorijama. 

Kontakt: mob: 091 300 4440,  mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

TK Zadar

Triatlon klub Zadar osnovan je 2009. godine i trenutno broji oko 40 licenciranih članova, a iako postoji samo 6 godina članovi kluba postigli su vrlo zapažene rezultate na raznim natjecanjima i u različitim kategorijama. Triatlon se sastoji od tri sporta, plivanja, biciklizma i trčanja pa sama činjenica da treniramo tri sporta, te da u sva tri moramo biti kvalitetni i brzi, stvara triatlonce, "željezne" ljude, ekstremne motivacije. 

Triatlon klub Zadar organizira i Školo triatlona u kojoj okupljamo djecu školske mdobi, od prvog do petog razreda osnovne škole te im na najljepši mogući način, kroz tri sporta te kroz zabavu i igru razvijamo duh i tijelo. 

Kontakt: mob: 098 180 5434

Back to Top